Soalan untuk TAKAFUL

25 07 2009

Sumber:janganterlepaspandang.wordpress.com/2008/04/09/penyata-sumbangan-takaful/
Sudah lama saya terfikir hendak berkongsi pendapat mengenai “Penyata Sumbangan” yang dihantar oleh syarikat-syarikat takaful di Malaysia. Rumusan ini berdasarkan pengalaman saya sebagai peserta Takaful Nasional (sekarang Etiqa Takaful) dan juga Takaful Malaysia.

Tujuan utama saya nak semak penyata pelan-pelan takaful saya ialah kerana ingin tahu berapa:-

1) jumlah saya dah sumbangkan untuk tahun tersebut

2) jumlah keseluruhan sumbangan saya dari mula sertai pelan tersebut

3) kadar keuntungan (%) tabung peserta (mudaraba) pada tahun lepas

4) jumlah simpanan yang saya ada di dalam tabung peserta

Selain dari itu, saya juga mahu pihak pengendali-pengendali takaful ( yang ambik caj perkhidmatan dari sumbangan kita) , ringkaskan dan senaraikan jumlah perlindungan yang kita ada. Tambahan pula jumlah ini berubah setiap tahun. Yelah, manusia ni mudah lupa.

Tetapi, dari pengalaman saya, penyata-penyata yang saya terima hanya mengandungi maklumat-maklumat untuk tujuan no 1 sahaja.

Saudara & saudari pasti bersetuju, kalau dah sertai pelan takaful 10 tahun, kita boleh ingat lagi ke berapa benefit yang kita hendak. Mungkin sekarang kita nak tambah lagi sebab anak dah lebih.

Masa sign dahulu, sudah tentu agen2 hanya anggarkan kadar keuntungan tahunan 5% , tinggi sikit dari Tabung Haji & EPF, tapi kurang dari ASB (yelah, pelan takaful ni kan untuk perlindungan, katanya).

Yang paling penting ialah jumlah simpanan keseluruhan yang ada. Ini kerana saya menyertai pelan ini sebagai salah satu simpanan untuk masa tua @ pencen nanti. Begitu juga, bagi yang masuk kerana pendidikan anak-anak. Kita MESTI nak tahu berapa jumlah yang ada hari ini atau pada tarikh penyata itu dikeluarkan.

Barulah kita boleh analisa, cukup ke tidak simpanan yang kita ada. Jika tidak, kita seperti terkial-kial. Hanya selepas pelan kita matang, macam kes saya dalam tahun 2029, barulah saya tahu berapa yang saya ada simpan. Patut ke begitu?

” Nota: Saya nak juga dengar pengalaman-pengalaman pembaca yang lain terutama yang menyertai pelan-pelan Takaful Ikhlas, Prudential, PruBSN dan lain lain lagi. Kalau ada yang masuk insuran pun, boleh juga kita bandingkan 🙂 “

Oleh itu, nasihat saya, apabila anda melawat pejabat Takaful atau berjumpa agen-agen anda, tanyalah jumlah-jumlah seperti yang dibincangkan di atas. Kalau tak tahu, suruh diaorang tanya ibupejabat dan laporkan kepada anda.

Selamat mencuba!
-Ayah.biz-


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: