Macammana saya nak beli rumah lelong ?

24 10 2009

Sumber:http://tuanbri.com/blog/2009/10/soalan2x-lazim-auction-queries/

Macammana saya nak beli rumah lelong ?
1. Menyediakan Deposit
Amaun deposit adalah bersamaan 5% ATAU 10% daripada Harga Rezab.

Anda perlu memastikan amaun ini daripada terma-terma di dalam Pengisytiharan Jualan (Proclamation of Sales) di iklan-iklan lelongan tersebut di akhbar atau pun melalui pelelong berkenaan.
Contact the auctioneer for a copy of the POS.

2. Membuat Bayaran Deposit
Kebiasaannya 2 jenis bayaran yang diterima untuk deposit adalah melalui ‘Bankers Cheque’ dan ‘Cashiers Order’.
Ada juga pelelong yang terima Kad Kredit atau Tunai.
Sekali lagi, anda perlu dapatkan maklumat ini di dalam Pengisytiharan Jualan atau menghubungi pelelong berkenaan. Adalah sebaiknya untuk mengelak daripada membayar secara Tunai.

3. Mendaftar Diri sebagai Pembida
Hadir awal 1/2 jam sebelum lelongan untuk pendaftaran.

Pastikan anda membawa bersama deposit anda untuk pendaftaran dan mendapatkan resit bayaran/borang pendaftaran pembida daripada pelelong.
Sila pastikan juga no. lelongan hartanah adalah sama dengan hartanah yang ingin dibida oleh anda. *Elakkan daripada memaklumkan kepada orang yang tidak dikenali daripada mengetahui hartanah yang ingin anda bida dan juga harga tertinggi yang sanggup anda bida. Ini adalah untuk mengelakkan daripada diketahui oleh sindiket di lelongan tersebut.
keyword “Ulat”. Ini akan saya kisahkan dalam artikel yg lain.

4. Menggunakan Ejen sebagai wakil anda
Boleh mendapatkan khidmat ejen hartanah yang boleh bertindak sebagai wakil kepada anda untuk membuat bidaan.

Pastikan ejen tersebut adalah daripada wakil syarikat ejen hartanah yang sah, seperti saya.

5. Membuat Bidaan
Anda akan diberikan pad bidaan untuk membuat bidaan apabila giliran hartanah yang ingin dibida anda tiba. Pelelong akan membaca sedikit maklumat asas mengenai hartanah sebelum bidaan dimulakan pada harga rezab. Pelelong juga biasanya akan mengumumkan amaun kenaikan setiap bidaan jika terdapat lebih dari satu pembida, contohnya kenaikan RM1,000 pada setiap bidaan. Anda hanya perlu menunjukkan no. bidaan anda apabila ingin membuat bidaan. Lelongan akan berhenti apabila tiada lagi persaingan untuk bidaan.

6. Pengumuman pembida berjaya
Setelah tiada lagi pembida yang memuat tawaran lebih tinggi, pelelong akan mengira sehingga 3 (1,2,3) dan seterusnya mengetuk tukul menandakan lelongan ditutup dan mengumumkan pembida yang berjaya. Pembida yang berjaya kemudiannya dikehendaki untuk menandatangani borang penerimaan belian dan membayar baki deposit kepada pelelong selepas lelongan berakhir pada hari yang sama.

7. Mendapatkan Pinjaman
Dalam tempoh 90 atau 120 hari (tengok balik dalam POS), pembeli dikehendaki menjelaskan baki harga jualan sama ada dengan mendapatkan pinjaman ataupun membayar tunai. Jika tidak dilaksanakan, pembeli berisiko berhadapan kehilangan wang deposit melainkan kelewatan adalah bukan disebabkan oleh pembeli. Boleh minta lanjutan tempoh drpd pihak Bank tetapi atas budi bicara bank tersebut untuk memberi lajnutan tersebut. (bahaya!)
Tidaklah begitu susah untuk membeli rumah lelong. Cuma perlu penuhkan ilmu di dada dahulu sebelum membida.

Ingat tuan tanah, ingat tuanbri.

Anybody interested in purchasing auction properties ?
Rumah Lelong 2009 Auction properties.
CIMB RHB OCBC

i can be contacted at
016 310 6500
-tuanbri-
bri(at)satusolution.com
Satu Solution Corporate Services

Rumah Lelong – Harga Beli sama dengan harga yang diiklankan ?
Harga yang diiklankan ialaha pada RP, bermaksud “Reserve Price”.
Harga Lelongan akan dibuka pada harga ini. Ini bermaksud harga tidak boleh kurang daripada RP apabila unit tersebut dibuka untuk lelongan.
Kalau cuma ada satu Penawar (bidder), iaitu ANDA, maka ANDA berjaya membeli unit tersebut pada RP.
Kalau ada lebih daripada satu Penawar (Bidders), maka proses lelongan akan dimulakan.
Setiap penawar akan memegang Kipas Bernombor (Bidding Pad) dan setiap kali ianya diangkat, harga akan dinaikkan sebanyak RM1,000 (lazimnya).
Unit tersebut akan dijual kepada orang terakhir yang mengangkat bidding pad, setelah tiada penawar lain yang sanggup menawar harga yang lebih tinggi.

Deposit kalau kalah lelongan, macam mana ?
Deposit yang diletakkan sebelum lelongan (5% atau 10%) akan dipulangkan kepada Penawar-penawar yang TIDAK berjaya dalam lelongan.
Bagi yang menang, (wow! tahniah!) deposit akan dipegang oleh Pelelong sebagai tanda Komitmen pembelian unit lelongan.
Sebarang perbezaan di antara deposit dan 10% drpd harga Kemenangan perlulah dibayar pada hari yang sama kepada Pelelong.
Contoh :
Harga buka : RM80,000
Deposit : RM8,000 – (10%)
Harga Menang : RM100,000
Bayaran yang perlu dibuat : RM2,000
Jumlah deposit : 10% drpd RM100,000 (RM8,000 + RM2,000)
Jumlah : RM10,000
Susah ke nak beli rumah lelong ?

Boleh ke saya beli rumah lelong guna loan govt ?
Saya kerap mendapat soalan ini, disebabkan ramai yang ingin menggunakan kemudahan pinjaman perumahan kerajaan.
Satu, sebab ianya Murah (4% flat rate).
Dua, ini adalah bagi mereka yang telah menggunakan sepenuhnya komitmen dengan bank-bank tempatan.
Pinjaman Kerajaan TIDAK dapat digunapakai untuk membeli rumah yang dilelong secara awam atau di mahkamah atau lelongan pejabat tanah.
Pengecualian :
Lelongan tersebut dibuat oleh Kerajaan Malaysia.
Contoh :
En. A beli rumah guna pinjaman kerajaan. Bila En. A berhenti drpd kerajaan, dia tak bayar dan seterusnya rumah tersebut akan dilelong oleh Kerajaan.
Rumah inilah yang boleh dibeli menggunakan pinjaman kerajaan.
Masih lagi mempunyai persoalan ?
Hubungi pihak yang berkenaan, yang berkaitan dengan pinjaman perumahan kerajaan untuk mendapatkan kepastian.

Fee termasuk kos lawyer dan baikpulih rumah ?
Fee yang kami charge dah terlampau rendah.
Cuba anda kira masa yang digunapakai, kos minyak dan kenderaan dan telefon dan sebagainya.
Kos Peguam akan ditanggung sepenuhnya oleh pembeli.
Kos baikpulih juga ditanggung sepenuhnya oleh pembeli.
Kami hanya membantu anda mendapatkan Hartanah yang anda impikan dengan kos yang tidak masuk akal.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: