FCPO-Kisah Trader

4 05 2010

Source:http://fcpoinvestmentgroup.webs.com/kisahtrader.htm
Berikut ingin kami kongsikan beberapa kisah trader yang menjalankan urusniaga FCPO secara full time atau part time. Kisah ini adalah hasil dari pengalaman FBR sendiri yang menguruskan akaun client masing – masing. Baca dan renungkan setiap situasi berikut.

Kisah 1 :

Ada seorang trader, buka akaun dengan RM250k.

Dari mula trade, dia buy sahaja. Seminggu masuk 2, 3 lot. Tetapi dia beli kontrak month yang jauh. Orang lain biasanya trade bulan ketiga, dia trade bulan ke 5.

Bila buy, dia simpan sampai kontrak tu jadi bulan ke dua, barulah dia jual.

Sekarang, cash balance dia dah jadi RM300K. Campur dengan floating profit, jumlah menjadi RM500K. Itu pun dia open positionnya hanya lebih kurang 50 lot je.

MORAL OF THE STORY : MARGIN BESAR DAN MARGIN KECIK, LAIN-LAIN CARA TRADINGNYA

Kisah 2 :

Ada seorang trader, buka akaun dalam RM125K.

Awal-awal lagi dia cerita, remisier saham dia asyik bagi advise tak betul. Jadi dia tak nak sapa-sapa bagi advise kat dia.

Dia sell FKLI, market pun naik. Market naik, dia sell lagi. Dia kata average selling dia akan naik ikut market, jadi loss dia tidak akan besar sangat.

Lagi seminggu nak expire kontrak, dia start masuk FCPO. katanya untuk cover apa yang dia akan rugi di FKLI. Tapi FCPO against dia jugak. Jadi bila FCPO makin lawan position dia, dia masuk lagi. Sekali lagi dia kata dia nak averagekan position dia.

Lagi dua hari FKLI nak expire, dia cut loss di FCPO. Katanya margin yang diguna di FCPO tu untuk tambah position kat FKLI. Selepas itu dia masuk lagi sell kat FKLI untuk averagekan position dia.

Akhir sekali, bila FKLI expire, dia kena ambil loss. Semua loss dia termasuk yang dia kena di FCPO, jumlahnya RM45K.

MORAL OF THE STORY : JANGAN LAWAN MARKET, IKUT MARKET!

Kisah 3 :

Ada seorang trader, akaun dia 80K.

Hari-hari dia masuk-keluar, masuk-keluar. Tapi dia tutup position cuma bila untung sahaja. Kalau market against dia, dia simpan dan tunggu market patah balik. Sudahnya kena margin call.

Kemudian dia datang ofis, bagi dua keping cek. Cek 20K untuk top up margin call. Lagi satu cek 35k dia kata simpan dulu kalau-kalau ada lagi margin call. Kata dia, payah nak tinggalkan kerja dia (walaupun untuk pegi bank?) jadi dia bagi siap-siap.

Dua minggu lepas tu, dia nak tambah position baru, FBR beritahu yang margin untuk akaun dia sudah maksimum. Dia kata, depositkan cek lagi satu tu sebab dia nak masuk position baru jugak. Jadi FBR pun key-in order baru dan kemudian tolong depositkan cek tu di bank.

Esoknya, bank telefon, mengatakan cek kena tendang. Bila call client tu, dia kata payment bisness dia lambat sikit dapat. FBR tu cuma mampu terlopong je la.

MORAL OF THE STORY : JANGAN OVERTRADE! TRADE SEKADAR IKUT KEMAMPUAN MODAL SEBENAR SAHAJA.

Kisah 4 :

Ada dua orang trader, adik-beradik. Mereka ni student kolej.

Masa tu margin intraday RM1K. Jadi kedua-duanya buka akaun dengan margin RM1K.

Trade intraday je. Target untung dalam RM100 sekali trade. Kalau ada peluang, mereka masuk dua kali, masuk-keluar masa pagi dan masuk keluar masa petang. Kalau tak sekali je la sehari.

Akhir bulan pertama, akaun masing-masing adalah dalam RM2.5K. Bulan kedua dalam RM6K. Langsung dua beradik ni minta cuti satu semester daripada kolej. Lima bulan pulun, berakhir dengan cash balance RM25K setiap sorang.

Yang menariknya, sepanjang 7 bulan tu, mereka sama-sama trade, sentiasa bincang pasal market. Kalau sorang kata market up, sorang lagi market down, mereka akan debat tapi masih lagi trade buat sendiri-sendiri.

Ceritanya asalnya, masa mula-mula bukak akaun, duit loan belajar mereka, mereka asingkan RM1k sebagai modal dan RM375 untuk subscribe nextview untuk 3 bulan (RM375 x 2 orang = RM750 = subscribe nextview untuk 3 bulan). Jadi baki duit loan belajar, memang betul-betul digunakan untuk yuran kolej. Laptop, pinjam dari abang sulung kerana masa itu abang sulung pergi kursus 3 bulan kat oversea.

Sekarang ni dua beradik ni hanya aktif masa cuti semester je, kerana mereka dah sambung belajar balik.

Mereka ni buka akaun dalam 2,3 tahun dulu. Baru minggu lepas diorang keluarkan duit dalam RM15k sorang, nak buat belajar kata mereka.

MORAL OF THE STORY : TRADING TOOL MESTI ADA

Kisah 5 :

Ada seorang trader, bila nak trade je datang ke ofis.

Satu hari dia order buy. Pastu market naik. Pada masa market dah naik dekat 25 point, dia kata nak tunggu lagi sebab dia kata market boleh naik lagi tinggi.

Pastu market jatuh 20 point, dia kata dia akan bertahan sebab market akan naik semula.

Pastu esoknya, market jatuh lagi 30 point, dia kata takpe pasal market nanti akan rebound dan naik semula.

Macam tu la hari-hari sampai dekat dua minggu. Dalam tempoh ni, memanjang kena margin call. Nasib baik, dia ni jenis orang ada duit, jadi dia tambahla.

Last sekali dia ambik la profit 10 point bila market dah naik lebih dari harga dia beli.

Tempoh dua minggu. Tambah margin empat kali. Untung 10 point.

Dia sendiri cakap yang dia tak puas hati bila untung sikit sebab duit yang dia masukkan untuk trading 1 lot nisbahnya RM8K. Dapat untung cuma RM250 lepas dua minggu.

MORAL OF THE STORY : SESUAIKAN TRADING PLAN DENGAN MARGIN YANG ADA.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: