Teknik – Teknik Manipulasi Loan ASB : Teknik 2 – Serve Loan With Dividend at 2nd Year Onward

16 06 2012

Teknik ini merupakan teknik yang FAMOUS dan selalu digunakan oleh semua orang. Kenapa?
1) ROI yang tinggi
2) Kekangan kewangan yang mendesak
3) Komitment kepada benda lain yang tinggi
4) Fleksiblity untuk manipulasi
5) Kelayakan yang rendah
6) Sifat kurang yakin dan ragu ragu dengan pulangan

Secara asasnya saya akan membincangkan untuk loan Maybank sahaja sebagai contoh.
Cara biasa:
Loan 200K;Installment 1,162(25tahun);Dividen 7.5%(Bonus skip)
Tahun pertama : 215,000—–(Installment 1162 x 12 = 13,944)
Tahun kedua ; Menggunakan Div ASB untuk serve loan sampai tamat hingga tahun ke-25.
Tahun kedua:Pengiraan
——–ASB—–Div/mth
1—— 213838——1336.488
2—— 212676——1329.225
3—— 211514——1321.963
4—— 210352——1314.7
5—— 209190——1307.438
6—— 208028——1300.175
7—— 206866——1292.913
8—— 205704——1285.65
9—— 204542——1278.388
10——203380——1271.125
11——202218——1263.863
12——201056——1256.6
(TOTAL DIV/YEAR)15558.53

Tahun ketiga dan seterusnya apply benda yang sama sampai tamat loan. Berapa pendapatan anda?

Baki pada ASB pada akhir tahun ke-25 = 315,593
Untung bersih = 315,593 – 13,944 = 301,649
ROI = 301,649 / 13,944 = 2,163%(Banyak tu,,kalah unit trust or SKIM CEPAT KAYA yang ada kat Mesia)

Tetapi ini adalah kaedah biasa dan ringkas; Siapa tahu akan ada hujan di tengah jalankan, ataupun ada sesuatu yang mendesak kemampuan anda ataupun sifat ragu ragu yang amat tinggi dalam diri.

Kita boleh manipulate dia dengan kaedah ini.
Buat 200K secara berperingkat,(50K sijil pertama,50K-kedua,50K-ketiga dan 50K-keempat). Dan susun peringkat ini mengikut tahun demi tahun. Seperti di bawah:
2011 – 50K 1st loan
2012 – 50K + 50K 2nd Loan
2013 – 50K + 50K + 50K 3rd Loan
2014 – 50K + 50K + 50K + 50K 4th Loan

Installment setiap loan adalah 290.(Tenure 25tahun) Dividen 7.5%.
So anda dapat lihat installment loan hanya 290 sahaja. Komitment yang rendah sekali.

Kenapa kita pecahkan 4 peringkat untuk maksimumkan loan ASB kita, ianya adalah:
1) Komitment yang rendah
2) Div 1st Loan bayar 2nd Loan.2nd Loan pulak bayar 3rd Loan.3rd Loan bayar 4th Loan.4th Loan bayar 4th Loan jugak. So anda maintain 290 selama 4 tahun bayar pastu pusing pusing sampai habis tanpa bayar apa apa lagi.
3) Flexiblity untuk terminate loan.(Boleh pilih mana satu nak terminte)

Pengiraan dia seperti di atas, Cuma ada 4 acct loan jer lah.
1) 1st acct terminate pada tahun ke-28 – sebanyak 98,498
2) 2nd acct terminate pada tahun ke-27 – sebanyak 91,626
3) 3rd acct terminate pada tahun ke-26 – sebanyak 85,233
4) 4th acct terminate pada tahun ke-25 – sebanyak 79,287

TOTAL SEMUA = 354,645
MODAL = 290 x 12 x 4(Tahun) = 13,920
UNTUNG = 354,645 – 13,920 = 340,725
ROI = 340,725/13,920 x 100% = 2,447%(Banyak sikit dari cara biasa,tapi panjang tempoh 28tahun)

CONCLUSION.
So conclusion mana mana kaedah di atas akan meghasilkan ROI yang tinggi(Superb). So kepada sesiapa yang tak buat at least cara ini memang melepaskan peluang yang diberikan. Kenapa?

Jika anda meyimpan sendiri 290x12x4 = 13,920 (290/month selama 4 tahun jer) berapa anda dpt selama 28tahun
Aku kira lumpsum terus 13,920(nak mudah)
13,920 x 1.075^28 = 105,457(selepas 28 tahun) ; UNTUNG BERSIH = 105,457 – 13,920 = 91,537
ROI = (105,457-13,920)/13,920 x 100% = 657.59%

BERAPA ANDA RUGI?? = 340,725 – 91,537 = 249,188(ANDA RUGI)
BERAPA GANDA ANDA RUGI DARI SEGI ROI = 2,447/657 = 3.7 kali ganda anda kerugian.

Lagi satu benda paling penting,,
ANDA TIDAK AKAN MENJADI JUTAWAN SEKIRANYA GUNA KAEDAH/TEKNIK.2 INI WITHIN 23 OR 29.
ANDA PERLU TAMBAHAN 13 TAHUN LAGI BARU LAH MERASA

KECUALI :
1) Capable bukak sampai 3 buku ASB
2) Tengah-tengah tempoh revise loan with new high limit.Setiap loan revise loan with new limit secara berperingkat juga.

So anda pilih lah yang mana satu target anda, mahu jadi jutawan or selesa dengan ROI tinggi semata-mata..

Ingatlah 1juta dalam ASB: Tahunan menghasilkan 75,000:Monthly 6,250.
Anda sepatutunya dapat gaji melalui ASB, dan anda boleh menentukan hala-tuju anda untuk buat kerja yang lagi menguntungkan anda dan keluarga anda. Masa anda itu adalah emas. Hari hari anda tinggal anak anda bagi orang jaga or dsbnya. Hargailah masa anda setelah anda mencapai tahap 1 juta.

Author : Ikeda


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: