Teknik REMPIT ASB

17 06 2012

Assalamualaikum wbh,,
Maaf disebabkan masa yang agak mencemburi saya x sempat buat kira kira details mengenai pertanyaan saudara mohd80.

Refer pada gambar tersebut,,adalah jelas lagi lama kita hold kan lagi tinggi ROI dia..
Saya ada bagi hint dekat thread ini,,untuk optimuman OPM bukannya bermakna kita holdkan selama mungkin OPM tersebut akan membuahkan hasil yang optimum..

Contohnya 200K selama 2 tahun modal 1,162
ASB=231,125
Modal = 27,888
Nett = 12,117
ROI = 43.45%

Dan jika saya layan selama beberapa tahun maka spt dalam file saya attachkan itu..
Akan tetapi sekiranya saya magickan pada tahun ketiga Loan kedua
dengan modal 231K – 191K = 40K
Dan 40K tersebut saya park dalam ASW/ASD/AS1M..maka 6% div akan compunding lagi kat situ..Dan bagaimana pula Loan ASB yang kedua saya itu..
Disini magic bermula,,,

1st Loan ASB(200K) saya layan teknik 1,,,modal 27,888(gaji) selama 2 tahun..

2nd Loan ASB(231K) saya layan teknik 1,,,modal 27,888(gaji)+additional from ASW/ASD/AS1M(Dekat sini teknik 3 bermula)
Melalui kaedah ini Loan ASB 231K monthly payment = 1,342(anggaran)..saya hanya perlu 1,342-1,162 = 180 additional monthly. Ketika ini saya ada pilihan sama ada untuk tambah sendiri by gaji saya or saya tarik dari ASW/ASD/AS1M saya.
Tetapi untuk optimumkan ROI kita,,adalah kita kekalkan modal kita iaitu 27,888 selama 2 tahun untuk 231K punya loan..
3rd year 248,325
4th year 266,949
ammortize loan bulan ke-25 = 220,744
saya dapat 266,949 – 220,744 = 46,205
ROI 65.68% kan…Memanglah ROI saya kira ini adalah tak betul sebab saya tak tambah extra 180 kan,,,
tapikan saudara saudara sekalian duit dividen kalau dibiarkan dalam ASB hanya bekerja untuk 7% or 8% sahaja,,tak akan lebih dari itu….sekarang duit dividen ASB kita jangan bagi dia tidur dalam ASB,,biar dia berkerja buat OPM juga dari dividen..

Berbalik pada duit extra 180 takdi..kalau 2 tahun 180 x 24 = 4,320..
akan tetapi dalam ASW saya ada 40K,,so saya ada baki
40,000 – 4,320 = 35,680..kan
Dengan modal ini saya senang senang buat loan ASB 200K dekat wife saya kan??modal hanya 27,888 jer kan??
Bila ditahap ini saya campurkan teknik 1 + teknik 3 + teknik 2.
Dan yang terakhir wujudlah teknik 4 yang membahagiakan Rumah tangga anda insyallah

So inilah ramuan saya yang saya kongsi disini..
Saya rasa student student,,suri rumah,,tukan kebun,,driver,,or penjual goreng pisang boleh lakukan hingga OPM 1 juta jika ada kesedaran tentang teknik ini..

Author:Tuan Ikeda

——————————————————————————————-

LOAN PERTAMA 231K nilai akhir pada bulan ke-25
191k ammortize loan 200k pada bulan ke-25
Cash in hand 231k-191k = 40k

LOAN KEDUA 231k after terminate loan pertama.
Monthly 1342(anggaran),,kena tambah 180 berbanding loan pertama seblum ini.

1162 still bayar by duit gaji,,maknanya 1162 tu aku maintain simpan tiap tiap bulan.
Berbanding loan pertama jika aku layan jer sampai 3 tahun or 6 tahun,,aku dah berjaya gandakan OPM by dividen given from ASB via LOAN PERTAMA.

KEYWORD dia 31K x 1.075 x 1.075 = 35,824 =>4,824 sahaja kalau aku biarkan layan lagi 2 tahun..

How about if terminat aku dapatkan 40k tu aku buat loan baru dgn
LOAN baru suami 231k + 200k(isteri) di bayar oleh (modal 40k + 27,888(monthly 1162 via gaji teknik 1))

Nampak tak KUASA COMPOUNDING DIV ASB vs OPM???


Actions

Information

One response

25 06 2013
vpn reviews

Thanks in favor of sharing such a fastidious thought,
paragraph is pleasant, thats why i have read it fully

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: