Teknik 6 – REMPIT ASB

18 06 2012

TEKNIK 6. ASB FINACING vs HOUSE REFINANCE(RENTAL PROPERTY)
Refinance rumah dlm 70k
Interest rate -1.8% dari 6.3% = 4.5%
Tenure 20thn rm443

Melalui duit refinance rumah ini kita boleh earn 4k insyallah setiap tahun
Cara dia kena ada komitment tiap bulan bulan lah.

1)Refinance rumah 70k – monthly 443
2)Buat easyRHB asb 100k – monthly+insyurans 473

TOTAL comitment tiap tiap bulan RM 916.

Duit refinance tu jangan usik 1 sen pun,,terus dump dalam ASB
So total ASB 170k..
Anggap lah div ASB 7.5%..
Pastu every month wak kuar duit kat ASB RM916 tu wak bayar ASB dan Rumah..(Tiap-tiap bulan tu..jangan wak kuar lumpsump)Sebab div asb kira monthly basis..

Ini boleh pakai 5 tahun jer..Tahun 6 buat easyrhb yang lain pulak
Figure dia:

year by year total ASB tinggal nett(Total-monthly commitment+div thn7.5%)
1st year = 171311.5(pastu tolak 4k duit poket bro tinggal 167311)
2nd year = 168421.3(4k duit poket tinggal 164421.3)
3rd year = 165314.3(4k duit poket tinggal 161314.3)
4th year = 161974.3(4k duit poket tinggal 157974.3)
5th year = 158383.85(time nih g full setlement semua loan)

tahun 5 hutang rumah dijangka tinggal = RM 57890
Easyrhb still 100k,coz 5thn byr dividen jer = RM100000

So total ASB boleh setle semua nih…

Ini umtuk EasyRHB lahh…
Untuk loan MAYBANK laks minta somebody kira pulaks…

So boleh laa rasa 4k keatas rumah yang disewakan tu.
Pada dok tunggu sewa jer,,baik biar dia lagi berhasil guna kaedah nih…

Author:Tuan Ikeda


Actions

Information

One response

6 04 2013
Pelaburan Hartanah Lelong

Terima kasih kerana berkongsi Teknik Rempit ASB ni. Mendalam ilmu yang anda kongsikan ini. Ringkas tapi padat. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: