Keuntungan KIMB meningkat, umum dividen 6%, hibah 3%

20 10 2013

Source:http://www.kimb.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=605:keuntungan-kimb-meningkat-umum-dividen-6-hibah-3&catid=1:artikel&Itemid=4

KUALA LUMPUR – Koperasi Islah Malaysia Berhad (KIMB) pada Mesyuarat Agung Perwakilan Tahunan (MAPT) yang diadakan pada Sabtu 29 Jun lalu, mengumumkan dividen atas saham sebanyak 6% dan hibah 3% atas simpanan bagi tahun 2012 kepada lebih 1,000 anggotanya di seluruh negara.

Pengerusinya, Dr Ahmad Zainuddin Abdullah, berkata pengumuman dividen ini selaras dengan peningkatan pencapaian koperasi berbanding tahun sebelumnya.

Beliau berkata keuntungan itu dicapai menerusi aktiviti perniagaan seperti Projek Pelaburan Khas, Perkhidmatan Takaful dan Hartanah. Pada tahun kewangan berakhir Disember 2012, KIMB mencatatkan keuntungan bersih sebelum pembahagian dividen sebanyak RM 327,721 berbanding RM 148,127 pada tahun sebelumnya.

  

Foto: Dr Ahmad Zainuddin, Hj Shaharom dan Puan Noor Azura

MAPT yang diadakan di Maktab Koperasi Malaysia ini dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Ekonomi, Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), Hj Shaharom Md Shariff dan turut dihadiri oleh Puan Noor Azura Maslan, Penolong Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Cawangan Wilayah Persekutuan.

Pada MAPT kali ini juga, perwakilan yang hadir telah membuat keputusan untuk mengekalkan sebahagian besar barisan ahli lembaga sesi sebelumnya iaitu Dr Ahmad Zainuddin Abdullah, Hj Abdul Rashid Abu Nawar, Hj Tuan Yaacob Tuan Sof, Hjh Laili Ismail, Hj Zainal Adnan Abd Halim, Hj Mohamad Rosli Mat Ali, Dr Amir Husin Mohd Nor, dan Saudara Jusni Yusoff. Selain itu, seorang perwakilan telah dilantik sebagai ahli lembaga yang baru iaitu saudara Mohd Alwi Ibrahim yang menggantikan tempat Hj Mohd Tarmizi Munir.

Pada majlis ini juga, telah diadakan sesi penyerahan kunci kepada IKRAM Daerah Hulu Langat yang diwakili oleh Yang Di Pertua IKRAM Hulu Langat, Hj Sufyan Mohd Noor dan kepada IKRAM Gombak yang diwakili oleh Timbalan Yang Di Pertuanya, Hj Mohd Tarmizi Munir. Kedua-dua bangunan ini dibeli oleh KIMB menggunakan pembiayaan daripada Tabung Modal Pusingan yang diperuntukkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia kepada koperasi-koperasi di Malaysia.

  

Selain mencatatkan kenaikan prestasi keuntungan, KIMB juga pada tahun 2012 telah mencatatkan pengeluaran sumbangan terbanyak untuk tujuan kebajikan anggota dan sumbangan kepada program-program anggota melalui Tabung Fisabilillah dan Kebajikan iaitu sebanyak RM 61,430. Kenaikan sumbangan ini selari dengan kenaikan prestasi perniagaan KIMB.

Pada MAPT ini juga, KIMB tidak melupakan kebajikan anak-anak anggota melalui Tabung Pendidikan, iaitu sumbangan untuk anak anggota yang mencatat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Peperiksaan Malaysia dan Tahfiz. Untuk tahun 2012, seramai 31 anak anggota yang mendapat manfaat dari tabung ini dan sebahagiannya disampaikan ketika MAPT.

dipetik dari : Laman Web IKRAM


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: